Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı

12.12.2012 6043

     Alan Tanıtımı : Yiyecek ve içecek hizmetleri otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, ulaştırma araçlarının (gemi, uçak, tren gibi) mutfakları ve servis hizmetleri vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip konuklara sunulduğu hizmet alanıdır.

Yiyecek-içecek hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Yiyecek-içecek hizmetleri alanı altında yer alan mutfak dalı ile aşçı, pastacılık dalı ile pastacı, servis dalı ile servis elemanı, bar dalı ile barmen-barmaid, hosteslik dalı host-hostes meslek elemanlarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI DALLARI

  • Mutfak
  • Servis
  • Bar
  • Pastacılık
  • Host ve Hosteslik (Uçak,Gemi,Tren,Otobüs)

Okulumuzda Mutfak, Pastacılık ve Servis dallarında eğitim verilmektedir.

1. MUTFAK

Tanımı: Mutfak araç-gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. PASTACILIK

Tanımı: Pastane mutfağı araç-gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Pastacılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

3.SERVİS

Tanımı: Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

İstihdam Alanları:

Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,

2. Pastanelerde,

3. Kurum mutfaklarında,

4. Kafeterya ve restoranlarda,

5. Yemek fabrikalarında,

6. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,

7. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerde çalışabilirler.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Yiyecek içecek sektöründe çalışmak isteyenler;

  • Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan, 
  • Tat ve koku alma duyumları gelişmiş, 
  • Temiz, titiz, dikkatli çalışan, 
  • Sorumluluk sahibi, 
  • Hızlı hareket edebilen, 
  • Planlama ve uygulama yeteneğine sahip, 
  • İş güvenliğine dikkat eden, 
  • Araştırmacı ve yaratıcı, 
  • İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, 
  • Düzgün bir fiziksel yapı ve istenen boy ve kiloya sahip olan kişiler olmalıdır.

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olduktan sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olanlar, her türlü konaklama ve seyahat işletmelerinde dalları ile ilgili bölümlerde çalışabilirler. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile her türlü yiyecek ve içecek hizmetleri sektöründe görev alabilirler.

05-07-202205-07-2022